Meet Up | Meedoen en meedenken, de kracht van co-creatie (deel 2)
Meet Up | Meedoen en meedenken, de kracht van co-creatie (deel 2)

In deze tweede editie besteden we vooral aandacht aan de methodologie van het doen van onderzoek met kwetsbare doelgroepen: hoe laat je je (onderzoeks)activiteiten goed aansluiten, zodat er echt co-creatie kan ontstaan? Dit hangt sterk van de situatie af. Bijvoorbeeld wanneer je samenwerkt met mensen met psychische klachten, inwoners met mindere gezondheidsvaardigheden of patiënten in een langdurig revalidatietraject. Tijdens de Meet Up inspireren enkele onderzoekers hoe je de participatie van je doelgroep naar een hoger plan kunt trekken. We zien je graag op 28 mei!

Reserveer hier een plek

Meedoen en meedenken.

Hoe maken we samen verandering?

Programma
13.30 - 14.00u: Inloop
14.00 - 14.10u: Welkom door Ineke de Jong
14.10 - 14.40u: Lars Veldmeijer

Lars Veldmeijer is promovendus bij UMC Utrecht en docent-onderzoeker bij NHL Stenden waar hij ontwerpgerichte verklaringsmodellen in de GGZ onderzoekt, dit doet hij in co-creatie met professionals en mensen met een doorleefde ervaring.
14.40 - 15.10u: Heleen Reinders-Messelink
Heleen Reinders, senior onderzoeker bij revalidatie Fryslân en betrokken geweest bij Leersaam Noord, vertelt aan de hand van drie voorbeelden op welke manier zij actieonderzoek vorm heeft gegeven. In het actieonderzoek lag de focus op zowel cliënten als professionals. Wat heeft dit deze doelgroepen al dan niet opgeleverd?
15.10 - 15.25u: pauze koffie/thee
15.25 - 15.55u: Daniël Pit

Als projectleider van het Digitale Gezondheidsvaardigheden lab (DG-lab) houdt Daniël Pit zich, in samenwerking met studenten en (vrijwilligers)organisaties, bezig met het bevorderen van digitale gezondheidsvaardigheden. Onderzoek en innovatie gaan hand in hand. Het uitgangspunt is altijd ‘de stem van de burger centraal’ als onderdeel van het versterken van de sociale basis.
15.55 - 16.40u: Ontmoeting en inspiratie, what's in it for me?
16.40 - 17.00u: Afsluiting

Lars Veldmeijer

Lars Veldmeijer is promovendus bij UMC Utrecht en docent-onderzoeker bij NHL Stenden waar hij ontwerpgerichte verklaringsmodellen in de GGZ onderzoekt, dit doet hij in co-creatie met professionals en mensen met een doorleefde ervaring. 

“Ondanks de toegenomen erkenning van ervaringskennis door cliënten- en herstelbewegingen in de 21 eeuw worden mensen met doorleefde ervaring nog niet op een volwaardige manier betrokken in innovatieprojecten in de ggz.  Als we meer bruikbare mensgerichte innovatie in de ggz willen, moeten we mensen met doorleefde ervaring niet alleen vragenlijsten sturen over de vorm van een concept, maar hen betrekken als experts in de inhoudelijke opzet. Dit betekent dat hun rol in onderzoek gericht op innovatie moet verschuiven van toehoorders naar partners. Op die manier voorkomen we dat de ggz in de toekomst allemaal wetenschappelijk onderbouwde innovaties heeft die theoretisch gezien voor een grote groep mensen zouden moeten werken, maar in de praktijk niet aansluiten op de behoeften en de leefwereld van het individu”, aldus Lars.

Heleen Reinders-Messelink

Heleen Reinders-Messelink is beleidsmedewerker wetenschappelijk onderzoek bij Revalidatie Friesland en als senior onderzoeker betrokken geweest bij Leersaam Noord.

Tijdens de Meet Up vertelt Heleen aan de hand van drie voorbeelden op welke manier zij actieonderzoek vorm heeft gegeven. In het actieonderzoek lag de focus op zowel cliënten als professionals. Wat heeft dit deze doelgroepen al dan niet opgeleverd?



Daniel Pit

Als projectleider van het Digitale Gezondheidsvaardigheden lab (DG-lab) houdt Daniël Pit zich, in samenwerking met studenten en (vrijwilligers)organisaties, bezig met het bevorderen van digitale gezondheidsvaardigheden. Onderzoek en innovatie gaan in hand in hand. Het uitgangspunt is de stem van de burger altijd centraal stellen als onderdeel van het versterken van de sociale basis.

Op dit moment staat Daniël op het punt om met het DG-lab een gesprekstool, in de vorm van een bordspel, te lanceren. Deze is door middel van een netwerkgerichte benadering ontwikkeld. 

Wat is samenlevingsopbouw? Hoe werkt gemeenschapsversterking? Wat is de stem van de burger? Hoe maak je daar ruimte voor? Hoe en waarom werkt dat nu? Zomaar een aantal vragen waar Daniël zich mee bezig houdt.

Details

Datum: dinsdag 28 mei 2024
Tijd: 13.30u inloop, 14.00 - 17.00 uur Meet Up
Locatie: De Lawei, Laweiplein 1, 9203 KL Drachten

Reserveer hier een plek