Innovatiewerkplaats (IWP) Malnutrition zet tanden in ondervoeding
Innovatiewerkplaats (IWP) Malnutrition zet tanden in ondervoeding

Ondervoeding; het is nog altijd een onderschoven kindje in de zorg. Met de Innovatiewerkplaats (IWP) Malnutrition wil onderzoeker dr. Harriët Jager meer kennis en bewustwording creëren bij diverse doelgroepen. "Ik wil de consument, cliënt, patiënt, zorgprofessional en mantelzorger, student en docent meer handvatten geven rondom preventie en behandeling van ondervoeding."

Onder de paraplu van het SIA Sprong FAITH-programma zal de IWP Malnutrition fungeren als proeftuin voor Noord-Nederland, waarin praktijk- en kennisinstellingen en bedrijven hun kennis en best practices delen en de krachten bundelen. "Daarmee heeft het project een directe link met onder andere de FAITH Academy", benadrukt Harriët. "De IWP-activiteiten zullen resulteren in betere implementatie van bestaande richtlijnen en meer bewustwording rondom ondervoeding."

Praktijkgericht onderzoek

Studenten voeren praktijkgericht onderzoek uit gericht op de implementatie van ondervoedings-richtlijnen en medische technologie/webtools. “Doel is om diagnostiek en monitoring te ontwikkelen gericht op de verbetering van de voedingsinname”, legt Harriët uit. "De startdatum van het project is 1 januari 2019. Ons streven is om de eerste resultaten vanuit de IWP Malnutrition in de tweede helft van 2019 bekend te kunnen maken.”

Partners

Naast de Hanzehogeschool lectoraten Healthy Ageing en Allied Health Care and Nursing  zijn ook de opleidingen Voeding & Diëtetiek, Fysiotherapie, Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken en het Instituut voor Life Science Technology betrokken bij het onderzoek. “Partners uit het werkveld zijn het UMCG, de Zorggroep Groningen, Zorggroep Meander, Avebe en Nutricia Advanced Medical Nutrition”, vult Harriët aan.

Dr. Harriët Jager-Wittenaar is Lector Malnutrition and Healthy Ageing in het Lectoraat Transparante Zorgverlening en werkpakketleider van de Sprong FAITH academy. Daarnaast is zij docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek en senior onderzoeker bij de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Volg Harriët op Twitter via @HarrietJager.