FAITH Team
FAITH Team

Froukje Dijkstra

Promovenda NHL Stenden Hogeschool

De meeste oudere patiënten komen wandelend het ziekenhuis binnen in afwachting van een behandeling of operatie. In veel gevallen staat hun ziekenhuisbed al klaar. Vanaf de eerste minuut tot aan hun ontslag brengen patiënten de meeste tijd door op dit bed. En dat terwijl fysieke activiteit tijdens een ziekenhuisopname van groot belang is om achteruitgang te voorkomen. Promovenda Froukje Dijkstra buigt zich over de vraag hoe zij patiënten én zorgprofessionals in beweging kan krijgen.

"Binnen mijn onderzoek kijk in naar factoren waarmee we de fysieke activiteit van oudere mensen tijdens hun ziekenhuisopname kunnen verhogen. Bij fysieke activiteit kun je denken aan diverse dingen. Van ochtendgymnastiek of een rondje wandelen over de gang tot zelf je thee en koffie halen voor de visite. Kortom: alles waarbij je niet in bed ligt."

"Uit onderzoeken blijkt dat fysieke activiteit van groot belang is om functionele achteruitgang tijdens de ziekenhuisopname te voorkomen. Mensen die in beweging blijven, behouden hun oude niveau van functioneren. Niet alleen op het gebied van fitheid en conditie, maar ook op cognitief en sociaal vlak. Een wandeling over de gang levert al snel een praatje op en bovendien stimuleer je cognitieve dubbelfuncties, zoals wandelen en praten tegelijkertijd.”

“Wat opvalt in ons onderzoek is dat mensen ongemerkt van actieve oudere veranderen in patiënt zodra ze het ziekenhuis betreden. Er gaat ongemerkt een knop om, waardoor patiënten zich ineens afhankelijk opstellen. Zelfs gezonde personen gedragen zich alsof ze doodziek zijn. Deels is dit toe te schrijven aan de wijze waarop onze ziekenhuizen zijn ingericht. Alles is ingesteld op bedlegerige patiënten. Je ziet in een kamer nooit een lekkere stoel voor de patiënt staan, altijd een bed. Bovendien is er weinig ruimte om te bewegen. Ook daar is een transitie nodig."

"Mijn doel is om zowel patiënten als zorgprofessionals in beweging te krijgen. Daarbij kijk ik naar de diepere lagen van fysieke activiteit. Allereerst naar de laag van de patiënt zelf: hoe actief was iemand voor de ziekenhuisopname? Maar ook naar de laag van de zorgprofessional: hoe stimuleren zij activiteiten bij de patiënt? Tot slot kan ook visite hier een bijdrage aan leveren, door samen met de patiënt een bezoek te brengen aan de kantine of een wandeling te maken over