De zorg van morgen begint vandaag: gastcolleges FAITH academy
De zorg van morgen begint vandaag: gastcolleges FAITH academy

Gastcolleges door Geert van der sluis & Hetty Kazimier bij HBO Verpleegkunde aan NHL Stenden hogeschool

Op dinsdag 28 november gaven Geert van der Sluis en Hetty Kazimier vanuit de FAITH Academy een inspirerend gastcollege aan studenten van de HBO Verpleegkunde opleiding van NHL Stenden. Ook Yde de Boer, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige GGZ Fryslân was bij de sessie aanwezig als gastdocent.  

“Wanneer mensen te horen krijgen dat ze een operatie moeten ondergaan is het eerste wat ze doen naar de Hema gaan om een nieuwe pyama te kopen. Voor lichaam en geest is het ondergaan van een operatie vergelijkbaar met het lopen van een marathon. Ik heb daarom veel liever dat het eerste waar ze aan denken is om van tevoren te trainen om optimaal de operatie in te gaan.”
Aldus Geert van der Sluis.

Perioperatieve gezondheid

Tijdens zijn gastcollege benadrukte Geert het belang van perioperatieve gezondheid en het zorgcontinuum. Om de studenten te prikkelen stelde hij de vraag wat studenten zouden doen als ze twee miljoen euro vrij in mochten zetten om prehabilitatie te versterken. Ook werd studenten de vraag gesteld hoe zij naar het nut en de noodzaak van de preoperatieve status van een patient en diens functioneel vermogen kijken en wat dit betekent voor hun rol als verpleegkundigen. Hierop antwoorde een van de studenten: “Ik zou proberen het sociale netwerk rondom de patient proberen te duiden en de kansen en beperkingen die dit met zich meebrengt in kaart brengen.”

Over Geert

Geert van der Sluis is bijzonder lector 'Functioneren en participeren rondom ziekenhuisopnames'. Binnen zijn leeropdracht staat centraal dat het genezen van een ziekte of het herstellen van een operatie nog niet automatisch betekent dat een patiënt weer optimaal kan functioneren in zijn of haar leef- en woonomgeving. Ook is Geert van der Sluis programmamanager Onderzoek en Innovatie en fysiotherapeut in ziekenhuis Nij Smellinghe. 

Grenzen verleggen

Aan de hand van een persoonlijk verhaal met betrekking tot de zorg voor haar eigen ouders nam Hetty de studenten mee in haar kijk op zorg en de grenzen die ze hierin samen met haar broers en zussen verlegd heeft. Om vervolgens de stap te maken naar een meer algemene veranderende kijk op zorg en haar ervaringen met en onderzoek naar de Care Dependency Scale. Hetty vroeg de studenten na te denken over alle beleidsstukken en veranderende concepten die op ons afkomen, zoals de Integrale Zorg Aanpak, passende zorg, etc. en dit te relateren aan hun eigen rol als toekomstig zorgprofessional. Tot slot gaf heet ze studenten mee: “Ga niet alleen uit van zorgvragen maar ook van de mogelijkheden van mensen”. 

Over Hetty

Hetty heeft ruime ervaring in onderzoek, innovatie en implementatie in de zorg en is nu werkzaam als docent onderzoeker bij NHL Stenden Hogeschool. Zij is bezig met haar promotie binnen het lectoraat Zorg en Welzijn Digitale Innovatie. Ook is zij werkzaam als senior adviseur  bij Stichting Palliatieve Zorg Nederland.

Yde de Boer

“Multidisciplinaire zorg is soms nodig, als verpleegkundige alleen kun je het niet altijd oplossen in het geval van onveiligheid”, aldus Yde de Boer.

Yde ging tijdens zijn interactieve college in op de rol van positieve gezondheid en hoe dit ook binnen de GGZ handvatten biedt. Studenten kregen elk een rol toebedeeld en speelden een casus na. Door allemaal vanuit hun eigen perspectief de situatie in de casus te benaderen en het veiligheidsplan in te vullen kregen de studenten een mooi beeld van het verschil in perceptie van een situatie en het belang van samenwerking tussen de verschillende instanties en betrokkenen bij een onveilige situatie. Bovenal werd het belang van perspectief en zingeving voor cliënt en betrokkenen duidelijk.