Frailty index landelijk in gebruik genomen door GGD, RIVM en CBS
Frailty index landelijk in gebruik genomen door GGD, RIVM en CBS

Om inzicht te bieden in de gezondheid en het welzijn van burgers wordt elke vier jaar op landelijk niveau onderzoek gedaan naar gezondheid, welzijn en de leefstijl van de Nederlandse bevolking; de Gezondheidsmonitors. De gezondheidsmonitors bestaan uit een deel met vragen die landelijk hetzelfde zijn, plus een deel met vragen die specifiek voor de regio interessant zijn. De Frailty index, ontwikkeld door Nanda Kleinenberg-Talsma, maakt het mogelijk om op landelijk niveau kwetsbaarheid te meten.  
 

De Frailty index (FI-HM37) is, met 37 psychometrische indicatoren, een instrument waarmee tekorten en gebreken op landelijk niveau gemeten worden. De index is ontwikkeld aan de hand van de Gezondheidsmonitor die in 2016 uitgevoerd is, de resultaten zijn doorgevoerd tijdens de Gezondheidsmonitor 2020. De Frailty Index ondervraagt op 3 domeinen: lichamelijk (bijvoorbeeld: kunt u 400 meter lopen, kunt u bukken en iets oppakken, hoe ervaart u uw eigen gezondheid?), psychisch (bijvoorbeeld: ik voel mij rusteloos, ik voel mij angstig), en sociaal (bijvoorbeeld: ik heb genoeg mensen op wie ik terug kan vallen, ik voel mij wel eens eenzaam).  
 

Onderzoek 
Het onderzoek heeft zowel de mogelijkheid aangetoond om een ​​bestaande nationale gezondheidsenquête te gebruiken voor het meten van kwetsbaarheid, als het belang van selectie van indicatoren tijdens de ontwikkeling van de Frailty Index. Het nemen van de Gezondheidsmonitors als basis voor de ontwikkeling van de FI-HM37 is veelbelovend voor verder gezondheids- en epidemiologisch kwetsbaarheidsonderzoek, en biedt een solide basis voor het meten van kwetsbaarheidsniveaus bij Nederlandse oudere volwassenen die in de gemeenschap wonen.  
 

Door de kwetsbaarheidsniveaus op landelijke schaal te schatten, draagt ​​het huidige onderzoek bij aan de noodzaak om inzicht te krijgen in de kwetsbaarheidsstatus op bevolkingsniveau. Deze resultaten zouden kunnen dienen als een eerste stap in het bijdragen aan overheidsmaatregelen ter voorkoming of uitstel van kwetsbaarheid bij zelfstandig thuiswonende ouderen.  

 
Nanda Kleinenberg-Talsma 

Promovenda FAITH Research/Hanzehogeschool Groningen 

Kleinenberg-Talsma's promotieonderzoek richt zich op (preventie van) kwetsbaarheid bij ouderen vanuit een Public Health perspectief. Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Met mantelzorg en thuiszorg is het voor veel ouderen mogelijk om tot op hoge leeftijd in de eigen vertrouwde omgeving te blijven. Goede zorg is hierbij onmisbaar, maar ook de rol van gemeenten komt steeds vaker ter sprake. Wat kunnen gemeenten doen om zelfstandig thuiswonende ouderen zo goed mogelijk te ondersteunen? Een vraag waar promovenda Nanda Kleinenberg binnen FAITH Research onderzoek naar doet.