FAITH Team
FAITH Team

Berber Koelmans

Promovenda Hanzehogeschool Groningen

Wereldwijd groeit het aantal ouderen. Hoe bied je binnen de huidige gezondheidszorg het hoofd aan de uitdagingen die dat met zich meebrengt? Onderzoeker Berber Koelmans werkt mee aan de ontwikkeling van de ICOPE-app die de WHO in 2017 lanceerde. Doel is om de intrinsieke capaciteit en het functionele vermogen van ouderen te optimaliseren, om zo met elkaar gezond ouder te worden. Een missie die ook Berber hoog in het vaandel heeft staan.

"Ik werk als geriatriefysiotherapeut bij de Kwadrant Groep. Daarnaast ben ik als promovenda betrokken bij het onderzoek naar de WHO-app Integrated Care for Older People (ICOPE). Deze app is ontworpen voor zorgprofessionals waar ook te wereld om stap voor stap iemands intrinsieke capaciteit in kaart te brengen. De huidige versie van de app is in het Engels. Om hem ook in ons Nederlandse zorglandschap te kunnen gebruiken, is de eerste stap de app te vertalen en cultureel aan te passen. Daarna kunnen we deze Nederlandse versie testen en valideren, om vervolgens aanbevelingen te doen richting de WHO."

"Het leuke aan dit onderzoek is dat ik mijn praktijkervaring direct kan toepassen. Vanuit mijn expertise als geriatriefysiotherapeut ken ik de noodzaak van multi- of interdisciplinair werken om de kwaliteit van leven van een oudere te kunnen vergroten. Mijn uitdaging is om dat met deze app te faciliteren, zodat we eenvoudiger zorg-op-maat kunnen bieden. Wanneer je het over frailty hebt, heb je het immers per definitie over een domeinoverstijgende en gepersonaliseerde zorgbehoefte."

"Tijdens mijn specialisatie als geriatriefysiotherapeut heb ik een casereport geschreven over een Parkinsonpatiënt die door zijn loop- en balansproblemen niet langer op een veilige manier zijn hardloopsport kon beoefenen. Hij had in z'n leven maar liefst 36 marathons gelopen en miste het enorm. Door gericht te trainen op hardlopen zijn we erin geslaagd dat hij met een specifiek loophulpmiddel zijn sport weer kan beoefenen. Daardoor is hij zelfstandiger, actiever, fitter en voelt zich bovenal gelukkiger.”

"Ik richt me als geriatriefysiotherapeut niet enkel op de verbetering van een bepaalde functiestoornis, maar op het grotere plaatje; het kunnen blijven participeren in wat voor diegene belangrijk is. Mijn uiteindelijke doel is het vergroten van de kwaliteit van leven doordat iemand weer mee kan doen aan een uitje, met familie op pad kan of z'n sport kan beoefenen. Daarmee kun je zo'n ontzettend waardevolle bijdrage leveren. Hoe eerder we dit totaalplaatje in kaart hebben, hoe beter we zorg op maat kunnen leveren en het mogelijk ook kostenbesparend is. Ik hoop dat mijn onderzoek daar een bijdrage aan kan leveren."