FAITH Team
FAITH Team

Dr. Nynke Boonstra

NHL Stenden Hogeschool & GGZ Friesland

In 2011 promoveerde Nynke Boonstra aan de Rijksuniversiteit Groningen op promotieonderzoek gericht op het belang van vroegtijdige behandeling van jongeren met een psychotische kwetsbaarheid. Als lector Zorg & Innovatie in de psychiatrie richt ze zich op het ontwikkelen en onderzoeken van effectieve interventies die bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

 

"Mijn moeder werkte in de zorg en vertelde daar thuis regelmatig over. Het zorg-gen heb ik van haar. Na de middelbare school koos ik voor de opleiding Verpleegkunde in Leeuwarden. Tijdens mijn laatste jaar mocht ik stagelopen bij de GGZ in Franeker. Daar vielen de puzzelstukjes op hun plek: dit was de doelgroep die mij aansprak. Ik zat aan tafel met allerlei jonge mensen, wat me deed nadenken over de vraag hoe iemand zo jong al psychotisch of depressief kan worden. Mijn uitdaging werd om deze mensen weer de grip op het leven terug te geven."

 

"Na de opleiding HBO-V volgde ik de studie Verplegingswetenschappen aan de faculteit Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Maastricht, die ik in 2001 afrondde. Daarna deed ik de opleiding Geestelijke Gezondheidszorg Verpleegkundig Specialist. Sinds 2012 werk ik als verpleegkundig specialist bij GGZ Friesland en vanaf 2015 ben ik werkzaam als lector Zorg & Innovatie in de Psychiatrie aan NHL Stenden hogeschool. De combinatie van het lectorschap en werken in de praktijk bevalt me uitstekend. Doordat ik met één been in de praktijk sta, houd ik contact met het werkveld en kan ik eenvoudig linkjes leggen tussen onderzoek en onderwijs."

 

"Wat mij aanspreekt in de psychiatrie is het puzzelwerk. Je kunt niet iemand door een scan halen om te zien wat er speelt. Je moet heel creatief zijn in het zoeken naar oplossingen. Daarvoor is contact met de patiënt essentieel. Dat is mijn grootste uitdaging. Ik wil iemand leren kennen om vervolgens samen te ontdekken welke behandeling aanslaat. Je kunt iemand wel een pilletje geven, maar vaak liggen er andere oorzaken ten grondslag aan een psychotische stoornis. Daarvoor moet je echt contact kunnen maken."

 

"Mijn expertisegebied is vroegtijdige behandeling van jongeren met een psychotische kwetsbaarheid. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat 75 procent van de psychische aandoeningen rond je twintigste levensjaar ontstaat. Een periode waarin je kwetsbaar bent om psychische problemen te krijgen en waarin je dus wel wat extra hulp kunt gebruiken. Daarvoor werk ik veel samen met partners uit het werkveld.”

 

“Binnen mijn lectoraat richten de onderzoeken zich op de gehele breedte van de psychiatrie. Van het bevorderen van de participatie van ouderen met een psychiatrische aandoening tot het bevorderen van mondgezondheid bij jongeren met een psychose. Ook binnen onze eigen hogeschool hebben we een aantal projecten opgezet op het gebied van preventie. Een mooi voorbeeld is het hulploket Jonge Ervaringsdeskundigen Friesland (JEF); een atelier waar jongeren terecht kunnen met hun verhaal bij leeftijdsgenoten. Daarnaast werken we met een heel team onderzoekers aan onderzoeken gericht op ouderen met een psychiatrische aandoening. Dit project wordt geleid door associate lector Gea van Dijk.”

 

"Het brein is heel complex. Iedereen heeft z’n eigen waarheid. Dé waarheid bestaat niet. Maar wanneer je echt contact maakt, blijk je ondanks de grote verschillen toch dichter bij elkaar te staan dan je vooraf denkt. Dat intrigeert me nog altijd. Mijn missie is dat iedereen, ongeacht zijn (psychische) kwetsbaarheid optimaal kan functioneren en meedoen in de maatschappij. Aan ons de taak om daar waar nodig ons steentje aan bij te dragen.”